fredag 30 maj 2014

Återbrukat

Jag hittade en blus i garderoben som jag inte använder eftersom jag inte var helt nöjd med passformen och bestämde mig därför för att göra något annat av den.
Det blev en kjol till dottern. Väldigt enkel, jag klippte av precis under ärmhålet så att den blev så lång som möjligt. Blusen var fodrad med en tunn bomull och den behöll jag precis som den var så kjolen är också fodrad vilket behövs eftersom tyget är ganska tunt och dessutom med hålbroderier. 
Av de långa knytbanden gjorde jag en enkel resårlinning. Blusen hade en dold dragkedja i sidan och den fick vara kvar, även om den inte längre fyller någon funktion.
Både jag och dottern blev nöjda med slutresultatet :)

tisdag 27 maj 2014

Randigt till sommaren

Förra året sydde jag ju en skjorta till maken i födelsedagspresent och eftersom den blev omtyckt och välanvänd så sydde jag en i år också :)
I år blev det en randig skjorta i lite grövre bomullskvalitet. Jag använde samma mönster som till den förra skjortan, från Burda nr. 3/2009)  Denna gång utan slejfar, extra detalj på framstycket och bröstficka så det blev en helt vanlig kortärmad skjorta.

Även den här är något bred över axlarna, jag måste se till att ta mått på honom så att jag har det nästa gång :) Passformen i övrigt är dock bra. Även kragen lyckades jag bättre med denna gång. Jag använde snedslå för att på ett smidigt sätt lägga upp den svängda fållen, efter ett tips härifrån. Det fungerade riktigt bra och blev snyggt.


Skjortan blev omtyckt och har blivit välanvänd redan, jag har lite andra tyger som också skulle passa bra till skjortor så det kanske blir fler framöver, men då ska jag försöka fila lite på passformen.

söndag 25 maj 2014

Små söta monster

Utöver babynest och lapptäcke till den nyfödde passade jag också på att sy lite kläder. 
Jag hittade ett charmigt monstertyg på syfestivalen tidigare i år som passade bra till lite småkläder.
Det blev två plagg till den lille och även en t-shirt till den fyra år äldre kusinen. Jag lyckades få ut alla plagg från en halvmeter tyg med en del pusslande och det blev bara lite småbitar kvar. 

Till minstingen sydde jag en hel sparkdräkt i stl. 50, med gula muddar och kanter. Hel knäppning fram och i benen. Mönstret är från Ottobre, nr. 6/2013. Den passade bra några veckor, men är nu urvuxen :)
Jag sydde därför även en body i lite större storlek, stl. 62. Kortärmad och med korta ben, passar bra till sommaren. Denna har knäppning och lucka bak. Här blev det blå kanter istället eftersom jag inte hade tillräckligt med gul muddväv. Mönster även här från Ottobre, nr. 3/2014.
Till kusinen sydde blev det en t-shirt med lite v-ringning, stl. 104 från samma nummer av Ottobre. Även här blev det med blå kanter i halsen och även på ärmen.



lördag 17 maj 2014

Till en nyfödd

Här har det varit tyst länge, jag har inte sytt mycket denna vinter men fick blodad tand igen när det väntades tillökning i släkten :)

Först blev det ett lapptäcke till den lille!
Jag sydde detta genom att först sy ihop remsor och sen skära ner dem till kvadrater, på så sätt slipper man att sy en massa trekanter. Storleken blev ungefär 1x1 meter och det passar bra som ett lektäcke. Till baksidan använde jag en naturvit flanell. Det blev en uppskattad present :)



Den nyblivna mamman hade också önskat sig ett babynest, så ett sånt sydde jag också. Letade lite och hittade en bra beskrivning och mönster hos Idas mirakel. Tyget hittade jag på Panduro. Nestet var snabbsytt och det knöligaste var att få in stoppningen i kanten.


Även detta blev en uppskattad present och det ser onekligen ganska skönt ut :)